Menu

Szybko i (nie)zdrowo

9 maja 2017 - Gastronomia
Szybko i (nie)zdrowo

Dania typu fast food nie cieszą się zbyt dobrymi opiniami. Ludzie widzą w nich źródło problemów z sercem, otyłością, kiepskim samopoczuciem. A jednak kolejki po burgery w Krakowie są bardzo długie. Klienci muszą wykazać się cierpliwością, aby móc je kupić. Skąd tak duże zainteresowanie? Przede wszystkim wielu konsumentów po całym dniu pracy marzy tylko o tym, aby coś zjeść i odpocząć.

Gotowanie to ostatnie, co chodzi im po głowie. W takiej sytuacji kebab, hamburgery czy pizza to najlepsze rozwiązanie. Warto jednak kupować je w sprawdzonych miejscach (jak np. kebab U Szwagra). Długa kolejka to dobry znak, ponieważ najpewniej w takim punkcie żywność nie jest przechowywana zbyt długo. Jednak dobre fast foody to także dania produkowane ze składników wiadomego pochodzenia. Jeżeli można dowiedzieć się czegoś o dostawcach, to bardzo dobrze. Sprzedawcy, którzy nie ukrywają takich kwestii, pokazują klientom swoją wiarygodność. Co do zasady dania tego rodzaju mogą być zdrowe. W kebabie czy hamburgerze jest bowiem sporo warzyw. Warto wybierać jednak ciemne pieczywo i białe mięso. Nie każdy sprzedawca oferuje tak zróżnicowane dania fast food, ale można takich znaleźć, jeżeli poszuka się odpowiednio.

Fast food to synonim niezdrowego trybu życia, choć tak naprawdę ograniczając ilość czerwonego mięsa i tłustych sosów, można zupełnie odmienić jego wizerunek. Raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi, a jeżeli chce się mieć pewność, co się je, można przygotować go w zaciszu własnego domu. I samodzielnie zdecydować o składnikach, proporcjach oraz dodatkach. Wyjdzie tanio i na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *